matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Lilka:
Sprawdzi mi ktoś wynik? Wyznacz odwrotność liczby:
2
1
c =
−
√
5
−
√
3
√
5
+
√
3
1
2
=
c
√
5
−
√
3
24 paź 17:11
PW:
Twierdzisz, że odwrotność liczby a−b to a.
24 paź 17:22
Lilka:
2
√
5
+
√
3
24 paź 17:30
PW:
A może bez wydziwiania:
2
√
5
+2
√
3
−
√
5
+
√
3
√
5
+3
√
3
c =
=
,
(
√
5
)
2
−(
√
3
)
2
2
w więc
1
2
=
c
√
5
+3
√
3
24 paź 17:34