Sprawdzenie
Inka: Mam podane dwa punkty A(0,0) B(4,0) Muszę wyznaczyć równanie tej prostej AB.
Wyznaczyłam je tak, czy mógłby ktoś to sprawdzić?
(y−2)(4−0)−(0−0)(x−0)=0
(y−2)4−x=0
4y−8−x=0
4y=x+8

24 paź 16:42
Pytający:
Dobrze treść napisałaś?
Prosta przechodząca przez A(0,0) i B(4,0) ma równanie y=0.
24 paź 16:48
Mila:

Równanie prostej w postaci kierunkowej:
y=ax+b
b=0 dla prostej przechodzącej przez punkt (0,0)
y=ax
0=a*4
a=0
y=0
co widać , gdy zaznaczysz punkty w układzie wsp. i nic nie trzeba liczyć.
24 paź 16:50