grupy
algebra: Zapisac permutacje β=(1,4,5)(4,3,2)∊ S5 w postaci dwuwierszowej.
24 paź 16:01
Pytający:
Składasz od prawej do lewej, stąd:
1→1→4
2→4→5
3→2→2
4→3→3
5→5→1
24 paź 16:17
algebra: Dzieki.
Mam dana parmutacje α=(4,7,8,5). Obliczyc α2.
α2=αα=(4,7,8,5)(4,7,8,5) i co dalej?
24 paź 16:36
Pytający:
Tak samo składasz od prawej do lewej:
4→7→8
7→8→5
8→5→4
5→4→7
Pozostałe elementy wciąż "przechodzą" na siebie, np.:
1→1→1
Stąd:
α2=(4,7,8,5)(4,7,8,5)=(4,8)(5,7)
24 paź 16:45
algebra: W tym przykladzie nie bardzo to widze. Da sie zaznaczyc to na kolorowo?
24 paź 16:51
Pytający:
Da się.

4
→7
→8, 4
→8
7
→8
→5, 7
→5
8
→5
→4, 8
→4
5
→4
→7, 5
→7
(4,7,8,5)(4,7,8,5)=
(4,8)(5,7)
24 paź 16:54
algebra: Dziekuje.
A czy mozna permutacje β zapisac w postaci dwuwierszowej, ale tak, zeby nie rozkladac kazdego
cyklu do postaci dwuwierszowej tylko korzystajac juz z tego cyklu co jest dany?
24 paź 17:04
Pytający:
Jasne, że możesz − α2 nie rozpisywałem na dwa wiersze. Tamte cykle rozpisałem w dwóch
wierszach, żeby było klarowniej widać co skąd.
24 paź 17:37
algebra: Ok.
γ=(1,2)(3,5)(1,2,3)(4,5)=
A jak to rozpisac? Mozna prosic tez na kolorowo?
24 paź 19:08
Pytający:
Prosić zawsze można.
(1,2)(3,5)(1,2,3)(4,5)=
(2,5,4,3)
1
→1
→2
→2
→1, 1
→1
2
→2
→3
→5
→5, 2
→5
3
→3
→1
→1
→2, 3
→2
4
→5
→5
→3
→3, 4
→3
5
→4
→4
→4
→4, 5
→4
24 paź 19:37
Adamm: mam uwagę
niektórzy składają od lewej do prawej
to zależy od definicji mnożenia permutacji
24 paź 20:45
algebra: Ja skladam od prawej.
24 paź 23:33
algebra: Permutacje α=(1,3)(2,4)∊ S4 przedstawic jako zlozenie dwoch cykli dlugosci 3.
Jest na to jakis wzor?
24 paź 23:35
jc: (1,3)(2,4)=(2,3,4)(1,2,3)
24 paź 23:39
algebra: A jak dojsc do tego?
25 paź 00:00
algebra: Jest na to wzor?
28 paź 16:27
algebra: ?
29 paź 11:56
jc: Napisałem i sprawdziłem. Być może, gdybym zajmował się na co dzień permutacjami,
zastanowiłbym się nad tym dłużej. Dla jednego zadania raczej nie warto.
29 paź 12:36
algebra: Ok. Dziekuje
29 paź 16:31