Wyznacz wzor funkcji, funkcje itd
Sebastian:

Rysunek do zadania 1
Zadanie 1
Punkt A nalazy do wykresu funbkcji f(x)=ax2(patrz rysunek). Wyznacz wzor tej funkcji.
Zadanie 2
Punkt P nalezy do wykresu funkcji f(x)=ax
2. Oblicz a dla:
a) P=(−1,3) b) P=(
√5,−10)
Zadanie 3
Do paraboli o rownaniu y=ax
2 naleza punkty A(x,3) i B(−x,3) takie, ze pole trojkata ABO,
gdzie O jest poczatkiem ukladu wspolrzednych, wynosi 9. Oblicz a i naszkicuj te parabole.
Zadania 4−8 wrzucam tutaj na screen.shu
http://scr.hu/0wptq/ir0sg
Dziękuję z góry. Potrzebuję na jutro