Całka nieoznaczona pojedyncza
wczorajszy: Oblicz całke: ∫x2lnx dx.
Wiem że trzeba tutaj całkować przez części ale później się gubie. Pomoże ktoś?
24 paź 14:50
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak robisz
24 paź 14:51
wczorajszy: po calkowaniu przez czesci wychodzi mi tak:
1/3x3lnx−∫1/x*1/3x3dx
24 paź 14:55
24 paź 14:56
24 paź 14:56
kochanus_niepospolitus:
czyli (ładniej zapisując)
| x3lnx | | x3 | | x3lnx | | x2 | |
| − ∫ |
| dx = |
| − ∫ |
| dx = ... |
| 3 | | 3x | | 3 | | 3 | |
24 paź 14:57
Jerzy:
| | 1 | |
i w czym problem ? |
| ∫x2 dx = ? |
| | 3 | |
24 paź 14:57
jc:
∫ x2 ln x dx = (1/3) ∫ (x3)' ln x dx = (1/3) x3 ln x − (1/3) ∫ x3 (ln x) ' dx
= (1/3) x3 ln x − (1/3) ∫ x2 dx = ...
24 paź 15:00
jc: Dobrze było (14:55), tylko bez spacji trochę nieczytelnie (niektórzy gorzej widzą).
24 paź 15:05
Jerzy:
Tylko nie bardzo wiedział chyba co dalej ?
24 paź 15:06
wczorajszy: Dobra już wszystko wiem
24 paź 15:26