Zbiory
MysteriousCore: Witajcie, może mi ktoś wyjaśnić co oznacza w zapisie zbioru, coś takiego?
X={1,2,3, {1,2}}
Chodzi o {1,2}, jak to interpretować?
24 paź 14:37
Jerzy:
Podzbiór zbioru X ( jeden z czterech elementów zbioru X )
24 paź 14:39
MysteriousCore: To w takim razie mając drugi zbiór Y={1,2,a,b,c}
Ile jest funkcji różnowartościowych X → X x Y
24 paź 14:47
Jerzy:
| | 5! | |
Wariacje bez powtórzeń: |
| |
| | (5 − 4)! | |
24 paź 14:52
Jerzy:
Dziedzina ma cztery elementy, a przeciwdziedzina pięć elementów.
24 paź 14:52
MysteriousCore: Ale na pewno w tym przypadku tyle jest? Bo jakby byłą różnowartościowość gdzie X→Y to byłoby
5!, a tutaj nie będzie ukłąd kartezjański i będzie 4*5=20 możliwości czyli 20*19*18*17?
24 paź 15:15
Jerzy:
Fakt, ja policzyłem funkcje: X → Y
24 paź 15:16
Jerzy:
Czyli tak, jak napisałeś/aś.
24 paź 15:18
MysteriousCore: Okej super, to teraz mi się wszystko wyjaśniło i się zgadza, w takim razie dzięki
24 paź 15:20