Gsh
Hsh: Z jaką prędkością opada spadochroniarz, jeżeli siła oporu, jaka działa w tym ruchu
jest proporcjonalna do prędkości, ze współczynnikiem równym 200/kg/s. Całkowita
masa skoczka wynosi 80 kg.
Proszę o szcZegółowe rozwiązanie krok po kroku 😁
24 paź 12:23
g: Najpierw trzeba zrozumieć co ten współczynnik oznacza i dlaczego ma taką jednostkę.
| | N | | kg m | | s | | kg | |
200 [ |
| ] = 200 [ |
| * |
| ] = 200 [ |
| ] |
| | m/s | | s2 | | m | | s | |
To znaczy, że na każdy 1m/s prędkości siła oporu wzrasta o 200 N. Prędkość
spadochroniarza będzie taka, że siła oporu zrównoważy (będzie równa) sile ciężkości.
80 [kg] * 9.81 [m/s
2] = v [m/s] * 200 [kg/s]
stąd wylicz v[m/s]
24 paź 14:18