Nie wiem co z tym zrobić
Mari: Co dalej?
Udowodnij, że jeżeli dla liczby n≥2 zachodzą równości: an=a+1 oraz b2n=3a+b, to a>b
Zapisałam n=log o podstawie a i liczbie logarytmowanej a+1, natomiast 2n=log o podstawie b i
liczbie logarytmowanej 3a+b.
Skoro n≥2 to n≥2n, i pierwszy logarytm jest większy od drugiego... dalej nie wiem.
24 paź 12:13
PW: Dlaczego uważasz, że wynikanie
n≥2 ⇒ n≥2n
jest poprawne?
24 paź 12:16
Blee:
Najpierw sie przyznaj skad masz to zadanie
24 paź 12:19
24 paź 12:26
Mari: ze zbioru zadań maturalnych z wydawnictwa Omega
24 paź 12:26
Mari: oczywiście na odwrót: n≥2 ⇒ 2n≥2
24 paź 12:30