proszę o rozwiązanie
Anna: oblicz
| | log64 | |
( log63)2 + ( log62)2 + |
| |
| | log36 | |
24 paź 10:48
kochanus_niepospolitus:
oznaczmy:
t = log
32
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log63 = |
| = |
| = |
| |
| | log36 | | log33 + log32 | | 1 + t | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log62 = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | log26 | | log22 + log23 | | | | | |
| | t | |
log64 = 2log62 = (z tego co wcześniej zrobiliśmy) = 2* |
| |
| | t+1 | |
a więc mamy do obliczenia:
| | 1 | | t | | t | | 1 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 + 2 |
| * |
| = ... |
| | 1+t | | 1+t | | 1+t | | 1+t | |
24 paź 10:54
Anna: po obliczeniu wynik tego działania to
1=log
32
czy to jest dobrze
24 paź 11:14
kochanus_niepospolitus:
| | (1+t)2 | |
... = |
| = 1 to jest okey |
| | (1+t)2 | |
natomiast BROŃ BOŻE:
1=log
32
log
32 ≈ 0,631
24 paź 11:17
kochanus_niepospolitus:
jak wprowadziłem oznaczenie:
t = log
32
tylko po to by nie pisać co chwila tego log
32
24 paź 11:17
Anna: skąd ten wynik ≈ 0,631
24 paź 11:25
kochanus_niepospolitus:
log
32 to jest stała

To jest konkretna (niewymierna) liczba.
Tak samo jak
√2 czy też π
24 paź 11:27
Jerzy:
Z kapelusza.
24 paź 11:27
kochanus_niepospolitus:
ale to NIE MA ZNACZENIA dla zadania
24 paź 11:28
Anna: więc jaka jest odpowiedź
24 paź 11:33
Jerzy:
Jeśli wynik z 11:17 jest dobry , to tak, jak napisałaś .... = 1
24 paź 11:38
kochanus_niepospolitus:
Jerzy jest dobry bo masz:
| 12 | | t2 | | t*1 | |
| + |
| + 2 |
| |
| (1+t)2 | | (1+t)2 | | (1+t)2 | |
24 paź 11:47
Anna: dziękuję
24 paź 11:47
Anna: jeszcze mam podobne zadanie
| | (1)2 | |
log124*log126 +(log126)2 + |
| |
| | (log212)2 | |
jakie wyrażenie podstawić za t
24 paź 12:00
Jerzy:
log26 = t
24 paź 12:01
Anna: a jak
log124 przekształcić do t
24 paź 12:03
Jerzy:
| | log24 | | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | log2(2*6) | | log22 + log26 | | 1 + t | |
24 paź 12:04
Anna: czy to jest poprawne
log124 = 2log122
24 paź 12:05
Anna: w tym zadaniu wynik jest taki sam jak w 11:14
| | (t + 1)2 | |
tzn |
| = 1 |
| | (t + 1)2 | |
24 paź 12:18
Anna: czyli log26 = t
24 paź 12:18
Jerzy:
Co Ci daje przekształcenie 12:05 ?
24 paź 12:24
Jerzy:
Tak, wynik jest identyczny , czyli 1.
24 paź 12:28
Anna: | | 1 | |
że log124= log1222 = 2log122 = 2* |
| = |
| | log212 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | log212 | | log2(2*6) | | 1+t | |
24 paź 12:36
Jerzy:
Pokazałem Ci 12:04
24 paź 12:37
Anna: dziękuję
24 paź 12:38