Czy mogę prosić o wyjaśnienie tego zadania?
Marta: Ile wszystkich liczb czterocyfrowych można ułożyć z cyfr : 0,2,4,6,8?
Czy mogę prosić o wyjaśnienie tego zadania?
29 sty 16:59
ula: najłatwieksza jest zasada mnożenia
na 1 miejscu możesz wybrać (2,4,6,8 − oprócz 0) czyli z 4 liczb
na 2 miejsce z 4 liczb (masz ich 5 jedną już
zabrałaś ,zostaje ci 4)
na 3 z 3
na 4 z 2
czyli 4*4*3*2
29 sty 17:06
Marta: a nie czasami 4 * 5 * 5* 5 = 200?
29 sty 17:18
Marta: = 500 sorry
29 sty 17:25
ula: jeśli jest bez zwracania to nie
Przy takiej treści zadania bierze się raczej bez zwracania
29 sty 17:42
mela:
W zadaniu nie jest powiedziane : "o różnych " cyfrach
cyfry mogą się powtarzać więc jest: 4*5*5*5 = 500 takich liczb
29 sty 18:09