hiperbola
wiktoria: Mam wykres hiberboli, asymptoty: pionowa x=3 y= −2 i punkt należący do wykresu (−4,−3)
| | ax+b | |
polecenie. Funkcja przedstawiona na rysunku jest określona wzorem y= |
| znajdź |
| | x+c | |
wartości współczynników a,b,c. Niby podstawiam, ale wychodzi za dużo niewiadomych. Jak to
zrobić?
24 paź 10:44
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak podstawiasz
24 paź 10:46
Jerzy:
To podstawiaj faktycznie, a nie na niby.
Dwa równania są oczywiste, trzecie uzyskasz przekształcając do postaci kanonicznej.
24 paź 10:47
kochanus_niepospolitus:
1) skoro x=3 jest asymptotą, to:
3+c = 0 ⇔ c = −3
| | ax+b | |
więc już wiemy, że y = |
| |
| | x − 3 | |
2) skoro y = −2 jest asymptotą, to:
| | −2x + b | |
więc już wiemy, że y = |
| |
| | x−3 | |
3) skoro punkt (−4, −3) należy do tej funkcji, to:
....
już sama dokończ
24 paź 10:50
wiktoria: rozbiłam na dwa ułamki
| | a(x+c) | | b−ac | | b−ac | |
y= |
| + |
| = a+ |
| |
| | x+c | | x+c | | x+c | |
i wedlug mnie zle mysle bo teraz a to niby igrekowa asymptota czyli −3, a w mianowniku iksowa
ze zmienionym znakiem będzie równa 3, idąc tym tokiem myślenia dalej wychodzi głupota
| | b−ac | |
y= −3+ |
| teraz za x i y wstawiam współrzedne punktu należacego do wykresu |
| | 3+c | |
| | b−ac | |
−3=−3+ |
| i to jest głupota myślałam wziąć drugi punkt z symetrii należacy do drugiej |
| | 3+c | |
hiperboli ale i tak mam wciąż brak danych.
24 paź 10:58
wiktoria: chyba że za "a" do mianownika wstawić −3
24 paź 10:59
Janek191:
oraz
| | − 4 a + b | |
−3 = |
| ⇒ 21 = − 4 a + b ⇒ b = 4 a + 21 |
| | − 7 | |
więc
| | (x − 3) *a + 7 a + 21 | | 7 a + 21 | |
y = |
| = a + |
| |
| | x −3 | | x − 3 | |
więc a = − 2 i b = 13
24 paź 10:59
Jerzy:
1) Pierwsza linijka u Ciebie ... i widzisz,że a = −2
2) 3 + c = 0 ⇔ c = −3 ( patrz 10:50)
3) f(−4) = −3
i po zadaniu.
24 paź 11:01
wiktoria: kochanus
niepospolitus: kurcze takie oczywiste a ja jakos idiotycznie krązyłam, asymptoty,
asymptoty,asymptoty,asymptoty,asymptoty, do zera

!
24 paź 11:03
wiktoria: wiem, dziękuję wam <buziaki>
24 paź 11:04