Funkcja wymierna
Szymon : | | 4x | |
Wykaż, że zbiorem wartości funkcji f(x) = |
| jest przedział < −1;1> |
| | x2 + 4 | |
Proszę o wytłumaczenie
24 paź 10:23
jc: Pytasz dla jakich y równanie y=4x/(x2+4) ma rozwiązanie ze względu na x.
y=4x/(x2+4)
y(x2+4)=4x
yx2 − 4x + 4y = 0
y = 0, x=0
y ≠ 0
Δ = 16−16 y2 = 14(1−y2)
Równanie ma rozwiązanie dla każdego y∊[−1,1].
−−−
Inaczej
− (x4 +4) ≤ 4x ≤ (x4+4)
Dlatego
−1 ≤ 4x/(x2+4) ≤ 1
Wartości krańcowe są przyjmowane dla x=−1, 1.
Funkcja jest ciągła, więc wszystkie wartości pośrednie również są przyjmowane.
−−−
A najlepiej spójrz na wykres. Możesz sam narysować
lub (lepiej) poproś komputer o narysowanie.
24 paź 10:33
Jerzy:
Wystarczy pokazać,że funkcja ma asymptote poziomą y = 0 i dwa ekstrema lokalne,
jedno fmax = 1 i jedno fmin = −1
24 paź 10:33