granica
zbn137: oblicz granicę x−>
∞
23 paź 22:49
kochanus_niepospolitus:
dzielisz licznik i mianownik przez no najwyższej potędze jaka występuje w mianowniku
jest to ogólna procedura liczenia tego typu granic
23 paź 22:55
zbn137: czyli
| (3√n−1)6 | | (n−1)2 | |
| =lim n−−>∞ |
| |
| (√n+1)5 | | (√n+1)5 | |
| | n2−2n+2 | |
=lim n−−>∞ |
| i teraz mogę wszystko przez n2.5 i wychodzi 0/1=0 |
| | (√n+1)5 | |
natomiast musiałbym rozpisać ten wzór do potęgi 5 albo napisać tam 3 kropki po n
5
ale czy taki zapis był by poprawny?
23 paź 23:16