2 funkcje przecinaja oś OX w tym samym punkcie
Camonday: f(x)=2ax−(b+1), g(x)=−2bx+a−1, a≠−b
funkcje f(x) i g(x) przecinają oś OX w tym samym punkcie A.
Wyznacz współrzędne punktu A
23 paź 22:21
kochanus_niepospolitus:
innymi słowy:
2ax−(b+1) = 0
−2bx+a−1 = 0
dla tego samego 'x'
23 paź 22:23
Camonday: I potem jak wymnożę mam
a2−a=b2+b
I nadal nie wiem jak wyłuskać a albo b żeby znaleźć współrzędną x,
powinno być albo a=b=0 ale wtedy nie da rady zrobić dzielenia a po podstawieniu wychodzi 0=−1
Albo −b=a ale to nie może być że względu na warunki zadania
23 paź 22:47
kochanus_niepospolitus:
a
2 − b
2 = a+b
(a−b)(a+b) = a+b ⇔ a+b = 0 ∨ a−b =
1
23 paź 22:49