udowadnianie, planimetria
wer: do okręgu x2−28x+y2+4y+100=0 poprowadzono styczne przechodzące przez poczatek ukladu
wspolrzednych. Udowodnij że te proste sa prostopadle
23 paź 21:48
kochanus_niepospolitus:
zacznij od
wyznaczenia środka tego okręgu i promienia
23 paź 21:51
23 paź 21:52
Janek191:

x
2 − 28 x + y
2 + 4 y + 100 = 0
( x − 14)
2 − 196 + ( y + 2)
2 − 4 + 100 = 0
( x −14)
2 + ( y + 2)
2 = 10
2
d
2 = 14
2 + 2
2 = 200 = 2*100
więc
d = 10
√2
Czworokąt jest kwadratem.
23 paź 22:00
iteRacj@:
otrzymasz współrzędne środka (14, −2)
równania stycznych 4x + 3y = 0 , −3x + 4y = 0
masz tylko wykazać ich prostopadłość
23 paź 22:00
the foxi: x2−28x+y2+4y+100=0
x2−28x+y2+4y+200=100
x2−28x+196+y2+4y+4=100
(x−14)2+(y+2)2=100
(x−14)2+(y+2)2=1002 <−−− równanie okręgu
Zauważ też, że styczne przechodzą przez punkt (0;0).
Dalej chyba sobie poradzisz. (:
23 paź 22:01
iteRacj@: the foxi
jedno zero wskoczyło

równanie okręgu
(x−14)
2+(y+2)
2=10
2
23 paź 22:08
wer: równanie stycznej liczę ze wzoru odleglosc=10 punktu (14,−2) od prostej Ax+By+C=0?
23 paź 22:09
5-latek: Ale wspolrzedne punktow stycznosci mozna tez otrzymac jesli sie zna konstrukcje stycznej do
okreg
jesli punkt lezy poza okregiem (wlasnie z planimetrii
Poza tym rysunek nalezy zrobic .
23 paź 22:10
iteRacj@:
wer Ax+By=0 , wykorzystaj że C = 0
23 paź 22:12
wer: iteRacj@: mógłbyś pokazać jak rozpisałeś jedno równanie stycznej np 4x + 3y = 0? coś mi nie
wychodzi chyba tak jak powinno
23 paź 22:16
5-latek: Skoro styczna ma przechodzic przez punkt (0,0) to jesj rownanie bedzie takie
y=m(x−x0)+y0
y= m(x−0)+0
y=mx
Wspolczynnik m znajdziesz np tak
Wiec uklad rownan
{y=mx
{(x−14)2+(y+2)2=100 musi miec jedno rozwiazanie
23 paź 22:48
iteRacj@: równanie prostej stycznej do okręgu, przechodzącej prze pkt (0,0)
Ax + By = 0
współrzędne środka okręgu (14, −2) czyli x
o =14, y
o = −2
długość promienia 10
| | |A*14 + B*(−2)| | |
10 = |
| |
| | √A2 + B2 | |
| | |A*7 − B| | |
5 = |
| /obie strony są dodatnie, podnoszę do kwadratu |
| | √A2 + B2 | |
| | 4 | | −3 | |
stąd A = |
| B lub A = |
| B |
| | 3 | | 4 | |
23 paź 23:58
iteRacj@: równania prostych
| 4 | |
| x + y = 0 → 4x + 3y = 0 |
| 3 | |
| −3 | |
| x + y = 0 → −3x + 4y = 0 |
| 4 | |
sposób
Janka191 znacznie krótszy !
24 paź 00:03