Oblicz i zapisz w postaci algebraicznej
Iks: 3√8i
23 paź 21:35
kochanus_niepospolitus:
8i = (−2i)3
23 paź 21:44
23 paź 21:45
PW: Może będzie łatwiej posłużyć się postacią trygonometryczną (polecenie zresztą to sugeruje).
3√81=2
3√ i .
3√ i to trzy to liczby w
0, w
1 i w
2 leżące na okręgu jednostkowym − tak jak i. Argument
jednej z nich jest 3 razy mniejszy.
a więc
W postaci algebraicznej
Są jeszcze w
1 i w
2, ale nie wszystko trzeba podpowiadać.
23 paź 22:06
PW: Korekta: W drugim wierszu miało być oczywiście
3√8i = ...
23 paź 22:14