matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę ciągów
leonidas:
oblicz granicę ciągów lim n→
∞
1.
n
√
2n
3
−3n
2
+15
2.
√
n+
√
n
−
√
n−
√
n
3.
3
√
n
3
+7n
2
−n−1
23 paź 21:31
Jack:
1. czy tam nie powinno byc pod pierwiastkiem jakas potega do potegi "n" ? bo jesli nie to wynik = 1
√
n+
√
n
+
√
n+
√
n
2. pomnoz razy sprzezenie czyli *
√
n+
√
n
+
√
n+
√
n
3. rowniez pomnoz razy sprzezenie, ale troche inaczej, wykorzystaj wzor
a
3
−b
3
a
3
−b
3
= (a−b)(a
2
+ab+b
2
) czyli a−b =
a
2
+ab+b
2
zatem masz a =
3
√
n
3
+7n
2
b = n+1
23 paź 21:35
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick