c
12312: punkt C=(2,8) jest wierzcholkiem trapezu ABCD podstawa AB tego trapezu zawarta jest w prostej o
rownaniu y=6x+1 zatem podstawa CD trapezu zawiera sie w prostej o jakim rownaniu?
29 sty 16:53
mela:
podstawa CD zawarta jest w prostej równoległej do prostej AB i zawierającej punkt C
równanie CD: y−yC= 6( x−xC) bo współczynniki kierunkwe a1=a2= 6
CD: dokończ już ..
29 sty 16:59
ula: w prostej równoległej do prostej y=6x+1, przechodżcej przez punkt C(2,8)
czyli
ak=al
ak=6
yC=6xC+b
8=6*2+b
b=−4
y=6x−4
29 sty 17:00