Pochodna
Dominika: Bardzo proszę o rozpisanie pochodnej krok po kroku, ponieważ ne zgadza mi
Sie wynik
23 paź 21:21
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak liczyłaś
23 paź 21:21
Jack:
Pamiętaj o zastosowaniu pochodnej ilorazu (jest wzór na to)
23 paź 21:22
kochanus_niepospolitus:
wskazówka:
| | 3x100 + 4x2 + 1 | |
f(x) = |
| = 3x + 4x−97 + x−99 |
| | x99 | |
(PS. własności potęg się kłaniają)
23 paź 21:22
kochanus_niepospolitus:
Jack ... po co iloraz skoro masz tutaj zwykłą sumę
23 paź 21:23
Dominika: Ahh, już rozumiem. Zle pododawalam potęgi.. dziękuję bardzo
23 paź 21:24
Janek191:
| | (300 x99 + 8 x)*(x99) − (3 x100 + 4 x2 + 1)*x98) | |
f '(x) = |
| = |
| | x198 | |
23 paź 21:24
Jack: jak kto woli...
ja bym rozpisał tak:
| | 3x100 + 4x2 + 1 | | 4 | | 1 | |
f(x) = |
| = 3x + |
| + |
| |
| | x99 | | x97 | | x99 | |
23 paź 21:25
kochanus_niepospolitus:
Jack ... napisałem w takiej formie bo dla wielu obecnych studentów:
| | 1 | |
f(x) = |
| to f'(x) = .... yyyyyyy ... nieee wiem |
| | xα | |
ale już f(x) x
α to f'(x) = ... eeee to łatwe ... αx
α−1
23 paź 21:27
Dominika: A taka pochodna f(x)= tg(3e
x2−x)
Czy poprawnie zapisałam ?
| 1 | |
| *(−6xex2−1)? |
| cos2(3ex2−x) | |
23 paź 21:35
kochanus_niepospolitus:
a dlaczego jest
−6xe
x2
23 paź 21:36
Dominika: Z pochodnej iloczynu? 3*ex2= (3)’*ex2−3*(ex2)’?
23 paź 21:39
Dominika: Przepraszam, plus powinien byc zamiast minusa
23 paź 21:39
kochanus_niepospolitus:
23 paź 21:39
Dominika: Bo w odpowiedziach mam taka pochodna (1+tg2(3ex2−x)*(6xex2−1)
23 paź 21:41
kochanus_niepospolitus:
| | sin2a | | cos2a + sin2a | | 1 | |
1 + tg2a = 1 + |
| = |
| = |
| |
| | cos2a | | cos2a | | cos2a | |
jak widzisz ... to jest to samo tylko w innej postaci trygonometrycznej
23 paź 21:43
Dominika: Dziękuje
23 paź 21:46
Dominika: A ta dobrze jeszcze :
| | √e | | √e(x2+1)−√e*2x | |
f’(x)= 1/√ |
| * |
| |
| | x2+1 | | (x2+1)2 | |
23 paź 21:57
kochanus_niepospolitus:
wow ... chwila
dlaczego w pierwszym ułamku masz pierwiastek

dlaczego dla Ciebie (
√e)' =
√e skoro
√e = e
1/2 = 'stała'
23 paź 22:03
Dominika: Mo i wszystko jasne
23 paź 22:06
Dominika: I ostatni przykład o który zapytam
f(x)=13x3*arcsinx+19*(x2+2)*√1−x2 to dlaczego pochodna to tylko x2arcsinx, czy
to bład?
23 paź 22:24
kochanus_niepospolitus:
no to po kolei:
| | x3 | | 2 | | x | | x2+2 | |
f' = x2*arcsinx + |
| + |
| x*√1−x2 − |
| * |
| = |
| | 3√1 − x2 | | 9 | | 9 | | √1−x2 | |
| | 3x3 − x3 − 2x | | 2 | | x−x3 | |
= x2*arcsinx + |
| + |
| * |
| = |
| | 9√1−x2 | | 9 | | √1−x2 | |
| | 2x3 − 2x + 2x − 2x3 | |
= x2*arcsinx + |
| = |
| | 9√1−x2 | |
| | 0 | |
= x2*arcsinx + |
| = x2*arcsinx |
| | 9√1−x2 | |
23 paź 22:34
Dominika: A nie zabrakło pochodnej spod pierwiastka ? Z tego 1−x2 i ona wynosiłaby −2x?
23 paź 22:44
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| (x2+2)*√1−x2)' = |
| *2x*√1−x2 + |
| *(x2+2)* |
| *(−2x) = |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 2√1−x2 | |
| 2x√1−x2 | | x(x2+2) | |
| − |
| |
| 9 | | 9√1−x2 | |
23 paź 22:47
Dominika: kurczę, to takie proste, tak samo mi wychodzi.. chyba za pozna pora już dla mnie. Bardzo Ci
dziękuję za pomoc
23 paź 22:51
kochanus_niepospolitus:
nie ma problemu
23 paź 22:52
.: .
24 paź 00:10