Napisz równanie płaszczyzny
wczorajszy: Napisz równanie płaszczyzny znając punkt P(−2,3,5) i prostą do niej należacą l: x=−2+t, y=3t,
z=1
Pomoże ktoś jak to rozwiązać?
23 paź 21:15
kochanus_niepospolitus:
wyznacz dwa dowolne punkty leżące na wskazanej prostej
te dwa punkty + punkt P wyznaczają jednoznacznie płaszczyznę, której szukasz (3 punkty, które
nie są współliniowe, wyznaczają płaszczyznę)
23 paź 21:20
wczorajszy: Jak mam wyznaczyć te punkty? Przyjmujac za t jakąś liczbe?
23 paź 21:23
kochanus_niepospolitus:
tak

np.:
t= 0 to mamy A(−2 , 0 , 1)
t = 2 to mamy B(0 , 6 , 1)
no i już masz trzy punkty
23 paź 21:24
wczorajszy: Wyszło mi −12x+4y−3z−21=0, dobrze to?
23 paź 21:29
kochanus_niepospolitus:
nie wiem

Geometrycznej już dawno nie miałem

Możesz wyznaczyć wektor normalny i sprawdzić czy iloczyn wektorowy z prostą L będzie =0
A później wyznaczasz wektor (np.) AP i znowu wektorowo z wektorem normlanym
jeżeli oba będą = 0 to będziesz miał pewność
23 paź 21:39
Mila:
P=(−2,3,5)
l: x=−2+t,
y=3t,
z=1
k→=[1,3,0] −wektor kierunkowy prostej
t=0
Q=(−2,0,1)∊l
PQ→=[0,−3,−4]
n→=[1,3,0] x [0.−3,−4] =[−12,4,−3] wektor normalny płaszczyzny
π: −12(x+2)+4(y−3)−3(z−5)=0
−12x−24+4y−12−3z+15=0
−12x+4y−3z−21=0 /(−1)
12x−4y+3z+21=0
============
masz dobrze.
23 paź 21:53