Rozwiąż nierówność
kapi: 0,125*43x−2>(√8/4)2x−4
Prosiłbym dokładne rozwiązanie
23 paź 21:03
Jerzy:
Lekko nie ma.Zamień wszystko na potęgi o podstawie 2.
23 paź 21:06
kapi: ale nie wiem jak zamienić ten ułamek po prawej stronie
23 paź 21:09
Janek191:
L = 0.125*4
3 x − 2 = 2
−3*2
6 x − 4 = 2
6 x − 7
| | 1 | |
P = ( |
| )x −2 = 2 − x + 2 |
| | 2 | |
Mamy więc
2
6 x − 7 > 2
− x + 2
6 x − 7 > − x + 2
7 x > 9
=========
23 paź 21:10
Jack:
Rozpisujemy:
| | 1 | | 1 | |
1) 0,125 = |
| = ( |
| )3 = 2−3 |
| | 8 | | 2 | |
2) 4 = 2
2
| | √8 | | 2√2 | | √2 | | 1 | |
3) |
| = |
| = |
| = |
| = 2−1/2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | | √2 | |
23 paź 21:10
pika:
0,125=1/8= 2−3 , 4=22, √8/4= 23/2/22= 2−1/2
2−3*26x−4>2−x+2
26x−7>2−x+2
6x−7>−x+2
.........................
23 paź 21:14