matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Bk:
1
Dlaczego 2 do potęgi
dąży do zera ?
zero ujemne
Zakładając , ze 1 przez zero „ ujemne „ dąży do minus nieskończoności
23 paź 20:46
Jack:
1
granica
= −
∞
0
−
zatem (zapisze symbolicznie)
1
1
2
−
∞
=
czyli
= 0
2
∞
∞
co nie?
23 paź 20:51
Bk:
Super , dziękuję
23 paź 20:52