matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód planimetria
sif:
Udowodnij, że w równoległoboku o bokach a i b, przekątnych x i y zachodzi związaek: x
2
+y
2
=2(a
2
+b
2
)
23 paź 20:32
oczywiste:
β = 180 − α, zatem cosβ = cos(180−α) = − cos α 2 razy tw. cosinusów. { y
2
= a
2
+ b
2
− 2*a*b*cosα { x
2
= a
2
+ b
2
− 2*a*b*cosβ = a
2
+b
2
+ 2*a*b*cosα sumujemy x
2
+ y
2
= 2a
2
+ 2b
2
− 2abcosα + 2abcos x
2
+ y
2
= 2(a
2
+b
2
) c.k.d
23 paź 20:38
sif:
Czyli chodzi o zastosowanie tw.cosinusów
bardzi dziękuję!
23 paź 21:01