dowody, trygonometria
tra: Jak wykażę, że sin75
o+sin(−15)
o=sin45
o?
proszę o pomoc i porady
23 paź 20:15
5-latek: zastosuj wzor sinα+sinβ
23 paź 20:18
Adamm: sin75o=cos15o
cos15o−sin15o=√2(cos45ocos15o−sin15osin45o)=
=√2cos60o=√2/2=sin45o
23 paź 20:19
Mila:
| | 75+15 | | 75−15 | |
sin75−sin15=2*cos |
| *sin |
| =2*cos45*sin30=cos45=sin45 |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 20:21
tra: sin75o*cos(−15)o+sin(−15)o*cos75o, nie wiem zbyt jak to dalej rozpisać
23 paź 20:22
tra: okej, mój błąd, zastosowalam nie ten wzor
23 paź 20:23
tra: Dziękuję wam bardzo
23 paź 20:30