Wiadomo że suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu
marta: Wiadomo że suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu (an) wyraża się wzorem: Sn=2n2+3n
A) wyznacz wzór ogólny tego ciągu
B) wykaż że ciąg (an) jest arytmetyczny
C) zbadaj monotoniczność ciągu
29 sty 16:33
mela:
A) an = Sn− Sn−1
B) an− an−1= r
C) jeżeli r >0 ciąg rosnący , r<0 −− ciąg malejący r=0 −− ciag stały
29 sty 16:46
marta: dzięki
29 sty 16:51
marta: mam jeszcze pytanie mam to wyliczyc z tych wzorow c opodalas
29 sty 16:53
mela:
tak

A) wyjdzie , a
n= 4n −2
B) r= 4
C) ciąg a
n jest rosnący
29 sty 16:55