Granice
Bk: lim (x−> minus nieskończoność ) √(x2)−3x−x
23 paź 20:10
Jack:
√x2−3x − x = √x2(1−3x) − x = |x|p{1−3x − x
zatem [∞*2]
lim (|x|√1−3x − x) = lim −x√1−3x − x = lim −x(√1−3x + 1) = ∞
x−>−∞
23 paź 20:16
Jack:
oczywiscie tam na samej gorze
√x2(1−3x) = |x| √1−3x − x
23 paź 20:17
Bk: Zrobiłam tak samo tylko bez wartości bezwzględnej , jeśli x dąży do minus nieskończoności to
zdejmując wartość bezwzgledna zmieniam znak na minus ?
23 paź 20:24
oczywiste:
dla x<0 (czyli dla x−> − ∞ to tym bardziej)
|x| = −x
dla x>=0
|x| = x (czyli dla x−> +∞ tym bardziej)
23 paź 20:25
Bk: Wszystko rozumiem , dziękuję
23 paź 20:29