matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dwumian
5-latek:
Znalezc trzynasty wyraz rozwiniecia dwumianu
1
n
2
*9x−
)
n
widzac ze
= 105
3x
n
2
= 105
n!
= 105
2(n−2)!
U[(n−1)n}{2}=105 n
2
−n−210=0 n
1
= 15 n
2
<0 odpada WIec trzynasty wyraz ma postac
15
12
1
(9x)
15−12
*
12
i x≠0
3x
23 paź 19:57
iteRacj@:
też tak uważam : )
23 paź 20:16
5-latek:
Dobry wieczor i dziekuje
23 paź 20:17