Procent składany
xyz: Bank oferuje lokaty A, B, C.
Na lokacie A oprocentowanie roczne wynosi 1,65% a kapitalizacja co kwartał.
Na lokacie B oprocentowanie roczne wynosi 1,7% a kapitalizacja raz na pół roku.
Na lokacie C oprocentowanie roczne wynosi 1,6% a kapitalizacja co miesiąc.
Obliczyć roczne czynniki oprocentowujące dla poszczególnych lokat.
to są wyniki:A 1,0166, B 1,01707, C 1,01612.
Tylko jak to obliczyć? I co to jest czynnik oprocentowujący?
23 paź 19:56
kochanus_niepospolitus:
korzystaj z jednego wzoru:
gdzie:
r −−− oprocentowanie
n −−− liczba kapitalizacji w ciągu roku
p −−− długość trwania lokaty (w latach)
23 paź 20:01
xyz: | | 1,65 | |
Ka=1*(1+ |
| )4*1=3,9806....Co zrobiłem źle? |
| | 4 | |
23 paź 20:08
Jack:
| | 1,65 | |
1,65% = |
| = 0,0165 i taką wartość powinieneś podstawić. |
| | 100 | |
23 paź 20:09
xyz: ok dzięki, teraz wychodzi dobrze
23 paź 20:10