2n2 | ||
1 − n2 | ||
2n2 − 3 |
2n2 | 2n2−3+3 | 3 | |||
= | = 1 + | ||||
2n2−3 | 2n2−3 | 2n2−3 |
3 | 3 | |||
(1 + | )1−n2 = [(1 + | )2n2−3](1−n2)/(2n2−3) | ||
2n2−3 | 2n2−3 |
3 | ||
lim [(1 + | )2n2−3](1−n2)/(2n2−3) | |
2n2−3 |
1−n2 | ||
lim | = −1/2 | |
2n2−3 |
3 | ||
lim [(1 + | )2n2−3](1−n2)/(2n2−3) = (e3)−1/2 = e−3/2 | |
2n2−3 |
x | ||
lim (1 + | )an = ex | |
an |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |