Równania liczb zespolonych
GFG: Rozwiąż podane równanie w zbiorze liczb zespolonych z∊C
|z|2 = z*i
Czy dobrze zrobię? − jeśli:
x2+y2=(x+iy)i
x2+y2−ix+y=0
Tworzę układ równań:
x2+y2+y=0 oraz −x=0 => x=0
y2+y=0 => y(y+1)=0
y=0 v y=−1 i x=0
23 paź 18:45
Mac Donald: z*s(z)=zi
z=0 lub s(z)=i
z=0 lub z=s(i)
z=0 lub z=− i
23 paź 18:59
GFG: s(z) −−−−> sprzężenie zespolone
Tylko teraz pytanie, czy mogę w ten sposób na skróty rozwiązać "legalnie" na kolokwium?
23 paź 19:48
GFG: I w zasadzie, skąd wiem, że jest akurat tyle rozwiązań?
23 paź 19:48
Adamm: |z|2=z*s(z)
to znany fakt
reszta to czysta algebra
można się przyczepić tylko o to czy s(z)=w ⇔ z=s(w)
ale to jest łatwe
s(z)=w to po obustronnym sprzężeniu mamy
s(s(z))=s(w)
a ponieważ sprzężenie sprzężenia to tak naprawdę nic nie robi, mamy
z=s(w)
odwrotnie, jeśli z=s(w) to mamy
s(z)=s(s(w))
s(z)=w
czyli faktycznie, równoważne
23 paź 19:58
GFG: Dzięki Adamm , teraz rozumiem!
23 paź 20:02
PW: To nie jest "na skróty". Równanie
(1) zz̅ = zi
rozwiązujemy tak samo jak w ciele liczb rzeczywistych :
z(z̅−i)=0 ⇔ z=0 ∨ z̅=i ⇔z=0 ∨ z=−i.
Innych rozwiązań (1) nie ma (ciało liczb zespolonych nie ma dzielników zera).
23 paź 20:06