Całka podwójna po obszarze D
Kasia: Hej

Mam problem z całką podwójną po obszarze D.
Jakbym nie liczyła wychodzi i 0, a to raczej mało prawdopodobny wynik, szczególnie że w książce
jest inny (choć czasem zdarzają się błędny).
Liczę na Waszą pomoc
∬xy dxdy, gdzie D={ (x,y) ∊ R
2 : 1≤ x
2*y
2 ≤ 4
23 paź 18:15
Mac Donald: Stawiam na 0
23 paź 19:04
'Leszek: Wspolrzedne biegunowe :
x= r*cos φ
y= r*sin φ
Obszar D : 1 ≤ x2 + y2 ≤ 4
J=r
1 ≤ r ≤ 2
0 ≤ φ ≤ 2π
calka = ∫ r2*sin φ * cos φ ∫ r dr dφ = (r4/4) ∫ 0,5*sin 2φ dφ = ( 16/4 − 1/4) * (1/4) cos
2φ =
= (15/4)*(cos 4π − cos 0) = ........
23 paź 19:45
Kasia: | | 15 | |
To ja też tak mam, tylko ułamek mi wyszedł − |
| . Ale to i tak daje wynik = 0 |
| | 16 | |
Dziękuje
23 paź 20:37