:)
Ewa: Zrobiłam to tak, dobrze?
Zamień na ułamek zwykły liczbę: 1,2(7)
| | 27−7 | | 27−7 | | 27−7 | | 20 | |
1,2(7) = 1 |
| = 1 |
| = 1 |
| = 1 |
| |
| | 102−101 | | 100−10 | | 90 | | 90 | |
| | 110 | |
Czy powinnam to zapisać tak: |
| |
| | 90 | |
23 paź 18:13
Ewa: Nie, chyba powinno być tak:
| | 27−2 | | 27−2 | | 25 | |
1,2(7) = 1 |
| = 1 |
| = 1 |
| |
| | 102−101 | | 100−10 | | 90 | |
23 paź 18:15
Jack:
x = 1,2(7)
10x = 12,(7)
100x= 127,(7)
−−−−−−−−−−−−
90x = 115
23 paź 18:18
Ewa: To tak jak ja robię, to źle?
23 paź 18:20
5-latek: Osobiscie czepilbym sie zapisu u Ciebie
| | 27−2 | | 25 | | 25 | |
1 |
| = 1 |
| saugeruje mnozenie i wedlug mnie = |
| |
| | 100−10 | | 90 | | 90 | |
Wedlug mnie nalezalo zapisac tak
| | 27−2 | | 25 | | 25 | |
1+ |
| =1+ |
| = 1 |
| ale moze niepotrzebnie sie czepiam  |
| | 100−10 | | 90 | | 90 | |
23 paź 18:41
Ewa : Faktycznie można to zrozumieć jako mnożenie. Dzięki
23 paź 18:43
Ewa: A czy to jest poprawnie zrobione:
| | 3842−38 | | 3842−38 | | 3804 | |
0,38(42) = |
| = |
| = |
| |
| | 104−102 | | 10000−100 | | 9900 | |
23 paź 18:55
Ewa:
23 paź 21:15
kochanus_niepospolitus:
dobrze Ewo ... zawsze możesz wstukać do kalkulatora i zobaczyć czy taki będzie wynik

PS. ułamek możesz dalej skrócić (chociażby przez 4, ale i przez 3)
23 paź 21:26