asd
dudek: Sanki zsuwają się ze szczytu toru o długości l pochylonego pod kątem α do poziomu, a następnie
wjeżdżają na tor prosty. Wzdłuż całego toru działa na sanki siła tarcia. Współczynnik tarcia
na torze pochyłym wynosi μ1, zaś na torze prostym μ2. Oblicz, jaką drogę s przebędą sanki po
torze prostym.
h− wysokosc na ktorej znajduja sie sanki
h=l*sinα
z zasady zachowania energii
E
potencjalna = Praca tarcia na torze pochyłym + praca tarcia na torze poziomym

moze tak
byc?
wtedy
mgh=mgcosα*μ
1*l + mg*μ
2*s
l*sinα=cosα*μ
1*l + μ
2*s
| | l*sinα − cosα*μ1*l | |
s= |
| ? Czy to jest poprawnie zrobione? jesli nie to prosze o jakis |
| | μ2 | |
sposob na to zadanie sposobem zachowania energii
23 paź 18:03
dudek: bump
23 paź 19:02
dudek: Znajdź wartość prędkości początkowej poruszającego się po lodzie krążka hokejowego, jeżeli
przed zderzeniem z bandą przebył on drogę s1=5m, a po zderzeniu, które można traktować jako
doskonale sprężyste, przebył jeszcze drogę s2= 2m do chwili zatrzymania się. Współczynnik
tarcia krążka o lód jest równy μ= 0,1.
na początku krązek ma jakąs energie kinetyczna, W
t − praca tarcia
ΔE
k = W
t
wtedy v=
√2gμ(s1+s2) dobrze

prosze też o sprawdzenie zadania wyżej, dziekuje
23 paź 19:44
'Leszek: Oba zadania sa dobrze rozwiazane , wybrales bardzo dobra metode energii .
Gratuluje ! ! Powodzenia w dalszej nauce fizyki ! !
23 paź 19:50
dudek: Pocisk poruszający się z prędkością v= 12m/s uderza w zawieszoną na pionowej nici kulkę z kitu
i grzęźnie w niej. Na jaką wysokość wzniesie się kulka z pociskiem, jeżeli masa kulki była 5
razy większa niż masa pocisku?
v
1=12m/s
| | v1m | | v1 | |
z zasady zachowania pędu: v1m+v25m=(m+5m)v3 ⇒ v3= |
| = |
| |
| | 6m | | 6 | |
| | 6m*v12 | | mv2 | |
Ek2= |
| = |
| = Ep |
| | 2*36 | | 12 | |
| mv2 | | v12 | |
| = 6mgh ⇒ h= |
| |
| 12 | | 72g | |
dobrze?
23 paź 21:23
'Leszek: Dobrze , dla scislosci zapisujemy ,ze v2= 0
23 paź 21:47
dudek: Dziekuje za sprawdzenie
Piłeczkę pingpongową o promieniu r= 15mm i masie m= 5g zanurzono w wodzie na głębokość h1=
30cm. Kiedy puszczono tę piłeczkę, wyskoczyła ona z wody na wysokość h2= 10cm. Jaka ilość
ciepła wydzieliła się w wyniku działania sił tarcia? Gęstość wody ρ= 1000 kg/m3. Przyjąć g=
10m/s2.
Ek1 − Ek przy wyjsciu piłeczki z wody
Ek2 − Ek przy ponownym wejsciu do wody, ze spadku
Fw − sila wypadkowa ciezaru i sily wyporu
h1,h2 − odpowiednio 30cm,10cm
wtedy Ek1−Ek2 = Q
Ek1 = Fw*h1
Fw = Fwyp − Q
dobrze? troche sie tutaj zagmatwałem, musze zamieniac jednostki bo promien pileczki jest w mm a
gestosc wody w kg/m3 ?
23 paź 22:22
Spleśniały Kotlet: Mi to zadanie w ogóle się nie podoba.
\
22 lis 19:48