Funkcja kwadratowa
Mareczko: Funkcja kwadratowa określona wzorem f(x)=ax
2+bx−18 ma wierzchołek w punkcie o odciętej xw=1/2.
Jednym z miejsc zerowych tej funkcji jest x1=−2. Wyznacz wartości współczynników a,b i wskaż
poprawne odpowiedzi.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać
23 paź 17:33
kochanus_niepospolitus:
skoro jednym z miejsc zerowych jest x
1 = −2 to:
f(−2) = 0 ⇔ a*(−2)
2 + b*(−2) − 18 = 0 ⇔ 4a − 2b − 18 = 0
skoro x
w = 0.5 to:
| | −b | |
0.5 = |
| ⇔ 0.5*2a = −b ⇔ a = −b |
| | 2a | |
wylicz 'a' i 'b'
23 paź 18:05
Jack:
Najprosciej (a moze nie?):
Wiemy, ze miejscem zerowym jest x=−2 zatem mamy rownanie
f(−2) = 0 czyli 4a−2b−18=0
| | 1 | |
oraz wiadomo, ze iksowa wierzcholka to |
| , zatem |
| | 2 | |
| 1 | | −b | |
| = |
| czyli −2b = 2a |
| 2 | | 2a | |
Zatem rozwiazujac układ równań
{4a−2b−18=0
{−2b=2a
Z drugiego: a=−b
Podstawiajac do pierwszego
−6b=18 −−> b = − 3 zatem a = 3
23 paź 18:05