granice z reguły de'hospitala
olka: mam granicę, którą liczę z reguły hospitala, ale stanełam w pewnym momencie i nie wiem co
dalej:
| | 1 | | 1 | | −sinx | | [−0] | |
lim( |
| − |
| )=....=lim |
| = |
| |
| | x | | sinx | | 2cosx−xsinx | | [2] | |
x→0 x→0
Moze popelniłam gdzies wczesniej błąd?
23 paź 16:50
olka: | | 0 | |
Na początku sprowadziłam do wspólnego mianownika i wyszło wyrazenie |
| , więc skorzystałam |
| | 0 | |
| | cosx−1 | | 0 | |
z reguły Hospitala i wyszło lim |
| , znowu wyrazenie |
| i hospital i |
| | sinx+xcos | | 0 | |
wyszło to co wyżej
23 paź 16:52
olka: w mianowniku z 16:52 ma być sinx+xcosx a granica dązy do 0
23 paź 16:53
olka: halo?
23 paź 17:08
olka:
23 paź 17:25
olka: Czy nikt nie jest w stanie mi pomoc?
23 paź 18:44
olka: Jaka powinna być odpowiedz?
23 paź 18:44
'Leszek: Regule de L'Hospitala stosujemy do skutku , czasami dwa lub trzy razy !
23 paź 20:11
Adamm: | sinx−x | | cosx−1 | | −sinx | |
| =H= |
| =H= |
| |
| xsinx | | xcosx+sinx | | −xsinx+2cosx | |
no i koniec końców wyrażenia nieoznaczonego nie mamy, więc w czym jest problem
23 paź 20:14
olka: No właśnie, nie ma wyrażenia nieoznaczonego wiec trzeba coś przekształcać czy wynikiem będzie
po prostu −0/2 czyli 0?
23 paź 21:55
'Leszek: Tak i taki wynik podajesz = −0/2 = 0
23 paź 21:57