Odbicie wykresu funkcji względem prostej
the foxi: Podaj wzór funkcji, której wykres otrzymano w wyniku przekształcenia paraboli o równaniu
y=x2+4x−5 przez symetrię względem prostej y=−5
Czy mógłby mnie ktoś troszeczkę naprowadzić na rozwiązanie? Miałem zamiar narysować wykres,
najważniejsze punkty jak miejsca zerowe czy wierzchołek odbić względem y=−5 i z tak
otrzymanych punktów wyłuskać wzór nowej funkcji. Jest pewnie jakieś bardziej uniwersalne
rozwiązanie, proszę o pomoc.
23 paź 16:46
5-latek: Wykresy funkcji sa symetryczne wzgledem prostej y=k ⇔⋀x∊D f(x)−k= k−g(x) ⇔f(x)+g(x)=2k
Sa symetryczne wzgledem prostej o rownaniu x=p ⇔ f(x)= g(p−(x−p))⇔f(x)= g(2p−x)
23 paź 17:28
Mac Donald:

y+5=−(x
2+4x)
23 paź 17:31
Mila:

(*) y=x
2+4x−5
P=(x,y)
wyprowadzimy wzór na wsp. P' (x',y') symetrycznego do P względem prostej y=−5
S=(x,−5) − środek odcinka PP'
x'=x
| | y+y' | |
−5= |
| ⇔y'=−10−y⇔y=−10−y' |
| | 2 | |
podstawiamy do (*)
−10−y'=x'
2+4x'−5
y'=−x'
2−4x−5
y=−x2−4x−5
23 paź 17:52
5-latek: Dobry wieczor
Milu
23 paź 18:13
Mila:
Dobry wieczór
23 paź 19:30
the foxi: Mila, dziękuję za wytłumaczenie. (:
23 paź 20:18