Rachunek prawdopodobieństwa
Ania: Zadanie z rachunku prawdopodobieństwa: Ile osób spotkało się, jeśli witając się wzajemnie,
wymienili 28 uścisków? Chyba powinno wyjść 8. Proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem. Z góry
dziękuję bardzo!
23 paź 16:22
'Leszek: Rozwiaz symbol Newtona , czyli wzor na kombinacje
23 paź 16:26
Ania: Dziękuję! Lecz w jakich przypadkach stosuje się ten wzór? Czy jest mozliwosc innego sposobu
rozwiązania? Bo nie za bardzo wiem jak się zabrac za to?
23 paź 17:20
Mania:
n −−ilość osób
osoba nie wita się sama z sobą tylko z n−1 osobami
i nie witają się dwa razy
to powitań jest :
| n*(n−1) | |
| =28 ⇒ n(n−1)=56=8*7 ⇒ n=8 |
| 2 | |
Odp: 8 osób
23 paź 21:08