23 paź 14:57
Janek191:
Najłatwiejsze jest zadanie 1.
23 paź 15:00
kochanus_niepospolitus:
czy ja wiem ... najłatwiejsze chyba jednak jest 3 −−− złożenia funkcji
23 paź 15:30
kochanus_niepospolitus:
od najłatwiejszego do najtrudniejszego:
(3), (1), (2), (4)
taki jest mój typ
23 paź 15:31
Vetras: Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś rozwiązał nawet jedno najłatwiejsze
23 paź 15:35
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
x = 2n+1
gdzie x ∊ A ; n ∊ N
| | x−1 | |
analogicznie n = |
| będzie działał ze zbioru A na N |
| | 2 | |
Przeliczalność wynika z przeliczalności zbioru liczb naturalnego, a powyżej pokazaliśmy, że
zbiór A można utworzyć ze zbioru N
UWAGA

Sprawdź jak wykładowca zdefiniował zbiór liczb naturalnych (N) ... czy jest to {0,1,2,3,...}
czy też {1,2,3, ...}.
Przy drugim wariancie rozwiązanie lekko się będzie różnić.
23 paź 15:51
Mila:
Podaj definicję iniekcji i surjekcji.
Przykład funkcji, która jest suriekcją ale nie jest iniekcją.
1 )
f: R→na <−1,1> taka, że f(x)=sin(x)
narysuj wykres.
2)g: R→na R+∪{0}
g(x)=x2
3) f: {1,2,3,4,5}→{0,1}
liczba suriekcji : (25−2)=30
przykład:
f(1)=0, f(2)=1,f(3)=0, f(4)=1, f(5)=0
Każdy element zbioru y∊{0,1} jest wartością funkcji w pewnym punkcie x∊{1,2,3,4,5}
Funkcja nie jest iniekcją, bo nie jest różnowartościowa.
Arturku , sprawdź moje pisanie.
23 paź 16:23