pochodna
Kasia: wiecie jak obliczyc miejsca zerowe funkcji f(x)=−18x
5−180x
4−68
3−1200x
2−870x−180 to jest
| | 2x2+x−3 | |
druga pochodna funkcji f(x)= |
| |
| | x2+5x+6 | |
29 sty 16:20
Kasia: 
pomocy!
29 sty 17:56
mela:
Najpierw napisz porządnie treść zadania
29 sty 18:10
b.: trzeba ,,lepiej'' policzyć tą drugą pochodną, tj. najpierw uprościć funkcję f (np. wyciągnąć
składnik 2, a resztę rozłożyć na ułamki proste)
29 sty 18:12
Kasia: z tej funkcji co podałam muze zrobić badanie przebiegu funkcji, obliczyłam pierwsza pochodną i
druga i musze wyznaczyc miejsca zerowe żeby obliczyć punkty przegięcia, tylko że nie wiem jak?
29 sty 18:14
Justyna: zrobiłam tam błąd to jest funkcji f(x)=−18x2−180x4−684x3−1200x2 −870x−180 w inny sposób
nie umie policzyę tej pochodnej
29 sty 19:07
b.: mamy
| | x−3−2(5x+6) | | A | | B | |
f(x)=2 + |
| = 2 + |
| + |
| (*) |
| | x2+5x+6 | | x+2 | | x+3 | |
oblicz teraz współczynniki A i B porównując obie strony, a potem zróżniczkuj f korzystając z
jej prostszej postaci (tj. różniczkuj prawą stronę (*))
29 sty 19:53
b.: mamy
| | x−3−2(5x+6) | | A | | B | |
f(x)=2 + |
| = 2 + |
| + |
| (*) |
| | x2+5x+6 | | x+2 | | x+3 | |
oblicz teraz współczynniki A i B porównując obie strony, a potem zróżniczkuj f korzystając z
jej prostszej postaci (tj. różniczkuj prawą stronę (*))
29 sty 19:54
b.: no i się 2x wysłało [stokrotka]
29 sty 19:56
Kasia : a co mamy podstawić za A i B bo nie możemy tak rozbić funkcji
30 sty 09:12
Justyna: i tak jak wyznaczę pochona pierwsza i druga to wyjda mi masakryczne pierwiastki.
30 sty 12:32
AS:
Przy pomocy programu matematycznego znalazłem
jeden pierwiastek xo = 10.93996 ≈ 10.94
30 sty 15:44
Justyna: a pozostałe?
30 sty 22:12
jk: a mi program obliczył takie pierwiastki x=−3,69011495 x=−1,10752136 x=−0,33387779 dobrze?
30 sty 23:04
kasia: tam zamiast − 18x2 powinno być −18x5
30 sty 23:47
kasia: prosze o pomoc bo muszę wyznaczyć punkt przegięcia,i przedialy wypukłości a tak nawet nie wme w
jakim przediale funkcja jest rosnąca i malejąca
31 sty 00:09
Mickej: jakiej funkcji
takiej
31 sty 00:37
AS: Pomyłka
W temacie przyjąłem 18*x5 − 180*x4... zamiast −18*x5
Wartość poprawiona
Jest tylko jedno miejsce zerowe xo = −10.22397 ≈ −10.224
31 sty 09:56
kasia: tak
31 sty 15:59