liczby zespolone
michał: korzystając z interpretacji geometrycznej modułu róznicy liczb zespolonych wyznaczyc i
narysować zbiory liczb zespolonych spelniajacych warunki
wyznaczyc i narysować na płaszczyźnie zespolonej elementy pierwiastków:
6√8
23 paź 14:20
jc: z2+4=(z−2i)(z+2i)
23 paź 14:25
Jerzy:
| | z2 + 4 | | |z + 2i|*|z − 2i| | |
| |
| | = |
| = I z + 2i | = I z − (−2i)| ≤ 5 |
| | z − 2i | | |z − 2i| | |
Koło o środku S(0,−2i) i promieniu 5.
23 paź 14:27
STANIUCHA: Dlaczego ta 4 zamieniona została na 2i
23 paź 17:11
Mi: Bo i=(0,1) czyli 1?
23 paź 17:23
5-latek: bo 2i*(−2i)= (−4)*i2= (−4)*(−1)=4
23 paź 17:30