Zadanie z cyklu: Wykaż, że ... jest podzielne...
aa: Proszę o pomoc, nie dam rady sama, pomysły się wyczerpały:
Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba (n2 − n )(n9 + n) jest podzielna przez 6.
23 paź 14:12
Jerzy:
A jest ?
23 paź 14:15
Jerzy:
Podstaw: n = 2 i zobaczysz.
23 paź 14:16
karty do gry : = 516 = 6 * 86
23 paź 14:19
kochanus_niepospolitus:
przecież to jest bzdura

niech n=2
(4 − 2)*(512 + 2 ) = 2*514 = 1028
suma cyfr: 1+0+2+8 = 11 <−−− nie jest podzielne przez 3 ... więc liczba 1028 nie jest podzielna
przez 3 ... więc 1028 nie jest podzielna przez 6
23 paź 14:19
aa: dzięki

. Jakie to proste było!
23 paź 14:20
Jerzy:
n(n −1)n(n8+1)
n = 2
2*(2−1)*2(256 + 1) = 4*257 = 1028
23 paź 14:22
Jerzy:
Pewnie źle przeisana treść zadania
23 paź 14:23
kochanus_niepospolitus:
z pewnością

zapewne chodzi 'wyłuskanie' z drugiego nawiasu czynnika (n+1), co by załatwiało sprawę.
23 paź 14:24
Jerzy:
Dokładnie tak ... i byłem pewien,że tak to idzie
23 paź 14:27
Jerzy:
(n
2 − n)*(n
9 + n
8) ... i po ptaszkach
23 paź 14:37
aa: dzięki, sprawdzę
23 paź 15:27
Jerzy:
Teraz masz: = (n−1)*n(n+1)n8 , iloczyn trzech pierwszych jest podzielny przez 2 i przez 3,
a wiec i przez 6.
23 paź 15:30