rownanie trzeciego stopnia
Michaĺ: Jak rozwiazac rownanie: 3p3−12p−95=0?
23 paź 13:17
kochanus_niepospolitus:
Na pewno takie masz współczynniki przy potęgach
23 paź 13:53
Michaĺ: Rzeczywiście mam błąd. Przed p3 jest 8.
23 paź 14:04
Michaĺ: Mimo wszystko ponawiam pytanie, bo nie za bardzo wiem, jak się za to zabrać.
23 paź 14:05
Jerzy:
| | 5 | |
x = |
| jest pierwiastkiem |
| | 2 | |
23 paź 14:05
Michaĺ: Znam odpowiedź, lecz interesuje mnie w jaki sposób pan rozwiązał równanie.
23 paź 14:07
Jerzy:
| | p | |
Szukasz pierwiastka w postaci: |
| , gdzie p i q to dzielnki odpowiedno 95 i 8. |
| | q | |
23 paź 14:09
Michaĺ: Dziękuję.
23 paź 14:11
Mariusz:
3p
3−12p−95=0
3p
3=12p+95
| | 95 | |
p3+3p2z+3pz2+z3=3p2z+3pz2+z3+4p+ |
| |
| | 3 | |
| | 95 | |
(p+z)3=p*(3pz+3z2+4)+z3+ |
| |
| | 3 | |
3pz+3z
2+4=0
3z(p+z)=−4
| | 9025 | | 256 | | 81225−768 | | 80457 | |
Δ= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 27 | | 81 | | 81 | |
| | 1 | | 8 | |
p= |
| 3√3420+12√80457+ |
| |
| | 6 | | 3√3420+12√80457 | |
Tutaj można jeszcze usunąć niewymierność z mianownika
Gdyby równanie kwadratowe nie miało pierwiastków rzeczywistych to
chyba lepiej skorzystać z trygonometrii bo pewnie zespolonych jeszcze nie znasz
26 paź 09:48