algorytmy
Ambitny: Algorytmy i struktury danych
zadanie:
https://ibb.co/kmgLY6
Witam, rozwiązałem je następująco:
korzystam ze wzoru
a
( p−1)(q−1) ≡ 1(mod pq)
więc p = 2 i q =5 (liczby pierwsze wybieram)
a =17
17
(2−1)(5−1) = 1(mod 2*5)
17
(1)(4) = 1 mod 10
17
5 = 1 mod (10)
17
1717 mod 10 zapiszemy jako
17
1717 = 17
(42+1)17 mod 10
= 17
(42*17+117) mod 10
= 17
434 + 1 mod 10
przyjmuje 34 jako stałą k
= 17
(4k+1) mod 10
= 17
(4k) mod 10 * 17
1 mod 10
= (17
4)
k mod 10 * 17
1 mod 10
17
4 = 1 mod 10
=1
k * 17
1 mod 10
= 1*17 mod 10
= 17 mod 10
= 7
więc
17
1717 mod 10 = 7 , cyfrą jedności liczby 17
1717
jest 7,
Dobrze rozwiązałem zadanie?
23 paź 13:15
Mac Donald: ten wzór to wynika np. z tw. Fermata (małego)
dalej po uzyskaniu
174=1 (mod 10)
wystarczy policzyć
1717 przez 4
(42+1)17 = 1 (mod 4)
zatem
171717=17 (mod 10)
bez tego kombinowania którego zreszrą nie rozumiem
23 paź 13:55
23 paź 13:59
Ambitny: nie mogę chyba tak na tym skończyć, bo nie pokazałem kilku operacji
23 paź 13:59
Ambitny: a no to może się pomyliłem @kochanus
23 paź 13:59
kochanus_niepospolitus:
po prostu mały chochlik się pojawił u Ciebie w 3 linijce
23 paź 14:01
Ambitny: tak naprawdę to nie wiem dlaczego mi wyszedł prawidłowy wynik, bo taka operacja
raczej nie jest równoważna z linijką pod spodem ?

= 17
(42 + 1)17 mod 10
= 17
(42*17 + 117) mod 10
23 paź 14:10
Ambitny: chciałem uzyskać 4k, ale w ten sposób raczej mi się nie uda
23 paź 14:11
23 paź 19:23
Adamm: czy nie rozumiesz dlaczego
(4*4+1)
17 ≡
4 1

wynika to z faktu że
a ≡
n b oraz a' ≡
n b' to aa' ≡
n bb'
skoro 4*4+1 ≡
4 1
to tym bardziej
(4*4+1)
n ≡
4 1
dla dowolnej potęgi naturalnej n
23 paź 19:53
Ambitny: Tzn
Nie rozumiem.dlaczego operacja z 14 : 10 jest niepoprawna, i jak to ew. można poprawić
24 paź 08:31
kochanus_niepospolitus:
Ambitny ... a skąd wiesz, że:
17(16 + 1)17 (mod 10) = 171617 + 117 (mod 10)
Bo to, że obie liczby nie są sobie równe to chyba nie mamy tutaj wątpliwości.
Skąd masz pewność, że obie liczby będą miały taką samą ostatnią cyfrę ?
24 paź 10:19
kochanus_niepospolitus:
Tak jak wcześniej pisałem − teorię liczb miałem bardzo dawno temu, więc nie byłem pewien, ale
podejrzane to przejście było dla mnie.
24 paź 10:21
kochanus_niepospolitus:
kuźwa ... tutaj akurat ta równość zachodzi, jednak to trzeba odpowiednio opisać:
zauważ, że:
(16 + 1)17 = 1617 + a11616 + a21615 + ... + a1616 + 1
już abstrahując od wartości a1, ... a16 (bo są one mniej istotne)
wiemy, że: 174 (mod 10) = 1 ... a więc 1716 (mod 10) = 1 ... a więc 1716*c (mod 10) =
1
gdzie c∊N+
w takim razie zapisujemy:
17(16 + 1)17 (mod 10) = 171617 +a11616 +a21615 +...+a1616 + 1 (mod 10) =
= [171617 (mod 10)]*[171616*a1 (mod 10)]*...*[171 (mod10)] =
= 1*1*...*1*7 = 7
zastosowano dodatkowo:
(a*b) (mod c) = [a (mod c)]*[b (mod c)]
24 paź 10:30
Ambitny: Dziękuje kochanus
25 paź 00:04
Ambitny: Właśnie nie byłem pewien tej operacji
25 paź 00:04
kochanus_niepospolitus:
pamiętaj, że równość tutaj wynika z tego, że 174 (mod 10) = 1 i tylko z tego to wynika
25 paź 08:35