liczby zespolone
michał: porównując czesc Re i Im obu stron równan znależć ich rozwiazanie
z2+4=0
(x+yi)2+4=0
dobrze to spotengowałem?
x2+2xyi+y2i2+4 = 0
czyli x2−y2+2xyi+4=0 i nie wiem co dalej z tym robic
23 paź 12:25
Jerzy:
Jesteś gościu "potengom" !
Ile wynosi: i2 ?
23 paź 12:27
Jerzy:
Dobra ...już widzę.
Teraz masz układ równań:
x2 − y 2 + 4 = 0
2xy = 0
23 paź 12:29
Janek191:
z2 = − 4
z2 = 4 i2
z = 2 i lub z = −2 i
23 paź 12:30
Jerzy:
Janku ... sposób rozwiazania jest narzucony w treści

Jasne,że prościej: (z + 2i)(z − 2i) = 0 ⇔ z = 2i lub z = −2i
23 paź 12:33