ad
2eda: Oblicz promień R koła zamachowego, jeżeli przy prędkości liniowej punktów na
obwodzie v1=6 m/s punkty znajdujące się o l=15 cm bliżej osi poruszają się z
prędkością liniową v2=5,5 m/s.
prosilbym o wytlumaczenie krok po kroku
22 paź 22:07
Nwm czy dobrze:
v = w*r
2,2 = w*r
Oraz
6=w*(r+0.15)
Gdzie r to jest odleglosc od środka do tego blizszego punktu
oraz w − predkosc katowa
Zatem wzor jest predkosx = promień* predkosc kątowa
Wyznacz r i wtedy odleglosc R = r + 0.15
23 paź 00:39
piotr: prędkość liniowa punktu odległego od środka obrotu o R jest wprost proporcjonalna do R.
stąd:
⇒
R=180
23 paź 09:38