aa
kosd: Pasażer karuzeli, porusza się ruchem jednostajnym po okręgu z szybkością
6,28m/s. częstotliwość ruchu jest równa 0,25HZ. Oblicz promień okręgu, po którym
porusza się chłopiec
prosilbym o wytlumaczenie krok po kroku
22 paź 22:05
'Leszek: ω= v/r , predkosc katowa , ω = 2πf
Czyli r = v/(2πf) = .......
v= 6,28 m/s
f= 0,25 Hz
22 paź 22:10
the foxi: Znamy częstotliwość oraz szybkość.
Warto też zauważyć, że szybkość = 6,28
ms, czyli 2π.
| | 2πr | |
Wzorek, który łączy nasze dane i szukaną (r) to v= |
| , zatem przekształcamy wzór, by |
| | T | |
otrzymać
r.
| | 2πr | | vT | |
v= |
| ⇒vT=2πr ⇒ r= |
| |
| | T | | 2π | |
Krótki rachunek na jednostkach (skoro operujemy na jednostkach SI od początku, nie powinno się
| | ms*s | |
nic stać, ale cóż): |
| =m |
| | 1 | |
r=4m
22 paź 22:17