równanie
anka1: Proszę o sprawdzenie
cos3x=−1/2
x0=π/3
3x=π/3+2kπ lub 3x=−π/3+2kπ
x=π/9+2/3kπ lub x=−π/9+2kπ, k∊C
22 paź 20:27
Janek191:
| | 1 | |
Źle  Tam jest − |
| |
| | 2 | |
22 paź 20:31
Janek191:
22 paź 20:32
anka1: Dziekuję
a teraz
3x=π+π/3+2kπ lub 3x=−π+π/3
3x=4/3π+2kπ lub 3x =−2/3π+2kπ
itd
22 paź 20:38
Janek191:
| | 2 | | 4 | |
3 x = |
| π + 2π k lub 3 x = |
| π + 2π k |
| | 3 | | 3 | |
22 paź 20:44
anka1: Dziekuję
22 paź 20:45
anka1: prosta y=−1/2
przecina wykres w 2/3π ?
Przepraszam, ze pytam, ale nie widzę na wykresie
22 paź 20:49
Janek191:
| | 2 | | 4 | |
Dla x = |
| π = 120o i dla x = |
| π = 240o |
| | 3 | | 3 | |
90
0 + 30
o = 120
o 180
o + 60
o = 240
o
22 paź 20:53
Janek191:
22 paź 20:57
anka1: Teraz tak, dziękuję


!
22 paź 20:58
Janek191:
22 paź 21:02