asd
dudek: Wyznaczyć wartosci a i b dla których liczba 1 jest co najmniej podwojnym pierwiastkiem
wielomianu
W(x)=x3+x2+ax+b
robie na dwa przypadki kiedy jest podwojnym czyli
W(x)=(x−1)2(xc+d) i wtedy porownoje i wychodzi mi a=−5 b=3
a co jesli jest potrojnym?
wtedy W(x)=x3−3x2+3x−1 i jak tu znaleźć a i b?
22 paź 19:56
Adamm: W(1)=2+a+b=0
W'(x)=3x2+2x+a
W'(1)=5+a=0
a=−5, b=3
22 paź 19:57
dudek: A skąd W'(x)=3x2+2x+a ?
22 paź 20:14
Adamm: W' to pochodna W
kiedy dwa wielomiany są równe? kiedy ich współczynniki są równe
zastanów się czy może być tak że
1=−3
22 paź 20:15
dudek: Dzieki, juz kapuje
22 paź 20:34