logarytm
fenix: log2 (10x) + log x = 19 Wiem jaka jest dziedzina... i to wszystko co wiem
22 paź 19:35
'Leszek: ( 1+ log x)2 + log x = 19
Dziedzina x> 0
Podstawienie log x = t
1+ 2log x + log 2x + log x = 19
Czyli
t2 + 3t −18=0 rozwiaz dalej !
22 paź 19:40
fenix: dlaczego (1 + log x)2 jest równe log2 (10x)
22 paź 20:31
5-latek: bo log(10x)= log10+logx = 1+logx (jest na to wzor
log2(10x)= (1+logx)2
22 paź 20:34
'Leszek: log 2(10x) = ( log (10x))2 = ( log 10 + log x)2 = ( 1+ log x)2
22 paź 20:37
kry: racja dzięki
22 paź 21:18