Proste zadanie z równaniem z logarytmami
Michał: log
x−1 (3x−1) = 3
Uprzejmie proszę o pomoc, z wytłumaczeniem zależności dla żółtodzioba
22 paź 19:12
5-latek: dziedzina
potem z definicji
(x−1)3= 3x−1
22 paź 19:14
Janek191:
Dziedzina:
x − 1> 0 i x −1 ≠ 1 i 3 x − 1 > 0
22 paź 19:31
Michał: Powiem tak, że za dużo mi to nie mówi... Jeżeli ktoś miałby litość, to proszę niech
przeprowadzi mnie przez to krok po kroku...
22 paź 19:32
Janek191:
Założenia z definicji logarytmu
22 paź 19:33
22 paź 19:34
5-latek: Witaj
22 paź 19:34
Janek191:
Def. Dla a > 0 i a ≠ 0 i b > 0 logarytmem liczby dodatniej b przy podstawie a
loga b = x ⇔ ax = b.
22 paź 19:35
Michał: I podstawiam to pod wzór skróconego mnożenia, wychodzi mi x3−3x2+3x−1 Co z tym zrobić dalej?
22 paź 19:37
Janek191:
x3 − 3 x2 + 3 x − 1 = 3 x − 1
x3 −3 x2 = 0
x2*(x − 3) = 0
x = 0 − odpada lub x = 3
Odp. x = 3
22 paź 19:43